pod_logo_png

Hälbesvär
Så länge människan har stått på två ben har hen utsatt hälarna för konstant och maximal belastning. Denna belastning kan vid olika rörelser förorsaka hälbesvär och hälkuddesmärtor. Fysiologiska, mekaniska och sociala faktorer kan också påverka och förorsaka olika typer av hälbesvär och hälsmärtor.

Fotens uppbyggnad:
Nedre delen av fötterna utgörs av viktig mjuk vävnad, s.k. kuddar, detta involverar hälkudden, sidokuddarna samt yttre och främre kuddar. Dessa kallas gemensamt för bursor (fettkuddar). C:a 90 % av vår tyngd ligger på hälarna och när vi börjar hoppa och springa ökar självklart belastningen.

Vävnaderna i kuddarna är ärftliga liksom övrig kroppsstruktur; vi är alla olika och därmed ser även våra förutsättningar olika ut. Vissa är födda med kraftigare vävnad i hälkuddarna och tål därför mer belastning och har mer stötdämpning än andra. Avvikelser i den medfödda belastningen har därför också naturligtvis betydelse.

Faktorer som påverkar våra fötter: Den miljö vi lever i till vardags med betonggolv, asfalt och hårda underlag och de skor vi använder med hårda klackar och sulor. Högklackade och smala skor kan  påverka belastningen i de främre trampdynorna. Modet med tunna låga platta skor utan klack och med tunn sula kan påverka hälkuddarna.

 
Barn och idrott:
Många barn börjar tidigt utöva idrottsaktiviteter som fotboll, tennis, innebandy m.m. och de skor som används i t.ex. fotboll har speciella egenskaper med hårda runda piggar för fast grepp och med en tunn hård sula för bra fotkänsla och kontakt med bollen. Dessa egenskaper är nödvändiga för att det skall vara en funktionell sko anpassad för sitt ändamål. Tillverkare av sport-och idrottsskor är i dagens läge världens främsta forskare på egenskaper hos skon vad gäller både anatomisk komfort och stöd. Hos barn är fettkuddarna inte tillräckligt utvecklade och därför mycket känsliga och de egenskaper som t.ex. fotbollsskorna måste ha kan därför tyvärr ha omvänd effekt för många barn.

Det finns också en mycket stark psykologisk faktor som man måste vara uppmärksam på. Barn är mycket spontana men när det gäller lagsport är tyvärr laggemenskapen viktigare än den individuella smärtan. Barn som får denna typ av besvär står hellre ut med smärtan för att få vara med och vill inte riskera att
hamna på bänken eller få stanna hemma. Vilket kan leda till att de inte berättar om besvären för sin tränare eller sina föräldrar i god tid. Sådana hälbesvär kan även orsaka snedbelastning i knän m.m.