pod_logo_png

Fotstatus
Fötterna är människans plattform som kroppen vilar på och arbetar utifrån. Foten är dessutom den mekaniskt mest använda delen på kroppen. Foten är benstommens mest komplicerade del och utsätts dagligen för belastningar och påfrestningar, bland annat genom statiskt stillastående och bärande utav vår kroppsvikt samt genom gång, löpning och tunga lyft. Med detta i åtanke är det lätt att förstå att besvär/snedställningar kan uppstå och att det kan påverka vår kroppshållning. Felställningar i fötterna kan orsaka knä- och ryggbesvär men det är  viktigt att komma ihåg att knä- och ryggbesvär i sin tur också kan orsaka fotbesvär.

Högt fotvalv (Pes Valgus)
Ett högt fotvalv är medfött och det finns flera olika nivåer utav detta. Gemensamt för alla nivåerna är att man får ett stort tryck eller hög belastning på hälen och en hög belastning på en begränsad yta av den främre trampdynan. Detta ger en sammandragning av musklerna vid tårnas fäste vilket ger upphov till en hammartåställning. Vid detta tillstånd kan tryck och friktion av skor orsaka liktorn om skorna inte är tillräckligt rymliga avseende höjd och bredd. Tips för dig med högt fotvalv, oavsett nivå, är att avlasta med hjälp av ett standrad hålfotsinlägg och att ha rymliga skor.

Plattfothet
Denna ställning är ärftlig och innefattar ett lågt fotvalv och en ökad pronation, en ökad inåtställning. Plattfothet behöver inte ge några besvär alls, det är väldigt individuellt. För en del männsikor orsakar dock plattfothet besvär i de nedre extremiteterna, i benhinnor, och även i knä och rygg, vilket kan ge smärtor plantart under fotsulan. I kombination med övervikt kan detta orsaka ytterligare besvär såsom olika typer av hälbesvär, hälsenebesvär, plantarfascit, aoneuros och hälsporre. Det är viktigt att man avlastar så tidigt som möjligt med standardhjälpmedel och att man tänker på att ha bra skor och att inte gå barfota hemma.

Lågt fotvalv
Ett lågt fotvalv är en ärftlig ställning med en ökad tendens till pronation, vilket kan orsaka både ledbands- och ankelbesvär. Tillhör man de som är överörliga kan det dessutom orsaka olika besvär helt i onödan. Rekommendationen är att avlsta så tidigt som möjligt vid besvär!

Alla ovanstående tillstånd; högt fotvalv, plattfot och lågt fotvalv är vanliga och normala tillstånd, det viktiga är att vara uppmärksam och lyhörd. Alla tillstånd går att avlasta med enkla standardavlastningar eller andra individanpassade behandlingar.