pod_logo_png

Hallux Valgus
Hallux Valgus (sned stortåled) är för det mesta en genetiskt medfödd deformitet. Den är ärftlig, men härledes sedan hundratals år till största delen av för små och trånga skor.
Som förälder bör man vara uppmärksam på detta, ju tidigare man söker för sina barn eller barnbarn, ju bättre är det. Det rekommenderas att avlasta/korrigera redan i tidig ålder. För vuxna personer med besvär i form av smärtor och värk gäller det att snabbt tolka signalerna så att man kan skaffa bra och rymliga skor för att undvika klämning och tryck. Avlasta med tåspridare, pelottsula, ¾ eller helt hålfotsinlägg för att sprida på tårna och avlasta trycket, personlig avlastning är alltid att rekommendera. Har man övervägt ett operativt ingrepp bör man ta sig en ordentlig fundering och förbereda sig eftersom det är en lång konvalescens och operation av fot/tår blir inte alla gånger lyckat och det går inte att ångra. Om man trots allt väljer operation är det viktigt att söka sig till en duktig och erfaren kirurg, helst en som har fotkirurgi som specialitet. Under konvalescenstiden, som kan bli lång, bör man tänka på att använda rymliga skor med inlägg ¾ eller helt och att inte gå barfota inomhus utan att använda tofflor. (Bekvämsko för allmänna miljöer). Vi rekommendera
r alltid personliga inlägg  efter operation.


 

Hallux Rigidis (stel stortåled)
Stel stortåled kan uppstå om man har tendens till ärftlig artros/reumatiker eller varit utsatt för trauma. Mekanismen bakom innebär att brosket mellan tålederna förändras kraftigt och en stor del av rörligheten i stortålederna går förlorad. Det är en vanlig åkomma. Även om man inte har smärta kan man få en snedbelastning och belasta 3:e och 4:e tåns mtp- leder mer, vilket kan orsaka metasalgi eller Mortons neurom. Därför bör man avlasta i första hand, med en bra avlastning med stabila skor och personliga inlägg. Har man övervägt operativt ingrepp för att steloperera leden bör en bra fotkirurg kontaktas. Tänk på att skaffa postoperativa skor före operationen ( Postoperativa skor) Även om man har operarat sin stortåled rekommenderar vi att man absolut har personliga inlägg, detta eftersom belastningen av foten förändras efter operation, vilket även gäller efter operation av Hallux Valgus.
För det mesta kan man avlasta hallux rigidis med ett gott resultat utan operativa ingrepp, därför bör alltid prova på detta alternativ innan man bestämmer sig för operation.